10 Mayıs 2020 Pazar

Boşanma Avukat Ücretleri


Boşanma Avukat Ücretleri

Boşanma davalarında dava masrafları ve avukatlık ücretleri baro tarafından asgari olarak belirlenmiştir.  Ancak boşanma davalarında avukatın talep edeceği ücret davanın durumuna göre ve avukatın tecrübesine ve donanımına göre değişiklik gösterir.  İki farklı boşanma davası vardır.  
Özellikle çekişmeli boşanma davalarında avukatlık ücreti oldukça değişiklik gösterir.  Kurumlarla iletişim kurulması,  boşanma davası ile ilgili yazışmalar,  müvekkile ayrılan zaman uzun ve ayrıntılı müvekkil görüşmeleri,  davada belirlenecek yöntem,  ispat etmek zorunda kalınan deliller bunların toplanması davanın durumuna göre bilirkişi raporu hazırlanması gibi birçok davanın sonucunu belirleyebilecek ayrıntılar toplamak zorunda kalınabilir. Böyle durumlarda avukat ücretini belirlemek mümkün değildir.

Boşanma Davası Ücretleri Neden Değişiklik Gösterir?

Boşanma davalarının baro tarafından asgari dava ücretleri adı altında belirlediği ücretler vardır.  Ancak boşanma davaları birbirinden farklı ve çok meşakkatli olabilmektedir.  Ayrıca çok kısa süren boşanma davaları olduğu gibi yıllarca süren boşanma davaları da günümüzde bilinmektedir.  Özellikle çekişmeli boşanma davalarında genellikle maddi ve manevi tazminat talepleri her iki tarafı daha da çekişmeli duruma getiren ve dava sürecini uzatan ayrıntılardır.  

Taraflar bu süreçte ve evlilik sürecindeki ortak mal edinme üzerinden maddi ve manevi tazminat davası talep edebilirler.  Boşanma avukatı böyle bir tazminat talebi üzerinden yüzde alma hakkına sahiptir.  Bu yüzden avukatlık ücreti avukatla müvekkil arasında ortak belirlenmektedir.  Genellikle tazminat talebinde bulunan boşanma davalarında avukatın talep ettiği ücret talep edilen tazminat tutarının yüzde 15'i olarak belirlenir.  Dolayısıyla boşanma davalarında tam bir fiyat belirlemek veya baronun belirlediği fiyata bağlı kalmak mümkün değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder